Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Affirmaties voor kinderen

  Affirmaties voor kinderen
 • Populaire babynamen 2022

  Populaire babynamen 2022
 • Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?

  Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?
 • NIEUW | MOMBOSS shirt!

  NIEUW | MOMBOSS shirt!

5 tips om je baby beter te laten slapen?

5 tips om je baby beter te laten slapen?

 

Veel vrouwen kampen met de volgende vraag: Hoe slaapt mijn baby hele nachten door? Of: Mijn baby slaapt weinig, hoe kan ik dit verbeteren? Er is natuurlijk geen gouden antwoord op deze vragen want elke baby is anders. Mijn zoontje is een makkelijke slaper. Van mijn kraamverzorgster en moeder kreeg ik enorm veel tips en zo hield ik een structuur aan. Ben jij benieuwd naar mijn tips, lees dan verder..

 1. Luister naar je baby

  Baby’s geven op hun eigen manier aan wanneer ze moe zijn. Dat verschilt per baby, maar zij communiceren op hun eigen manier. Dit kan op verschillende manieren zoals wegkijken, draaien met de ogen, gapen, huilerig zijn, dat kan betekenen dat ze moe zijn. Als je deze signalen van de baby mist, dan wordt het moeilijker om je baby te laten slapen. Overactiviteit bij de baby is dus ook een slaapsignaal. Merk je dit op bij je baby, probeer hem dan eerder in bed te leggen bij zijn volgende slaapmoment.

 2. Inbakeren


  Je baby inbakeren kan de slaap van de baby verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s veel beter slapen door het inbakeren. ‘Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, ter hoogte van de armpjes strak en losjes ter hoogte van de beentjes.Door inbakeren wordt een een baby beperkt in zijn (onwillekeurige) bewegingen zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap‘ (inbakeren.nl, 2017). Inbakeren is bedoeld voor baby’s die onrustig en/of slecht slapen. Laat je vooraf goed adviseren voordat je gaat inbakeren, zodat je weet hoe je het geschikt moet toepassen. Het is namelijk niet zo dat elke doek voor iedere baby geschikt is en/of werkt. Kijk voor meer informatie op www.inbakeren.nl

   

 3. Dag en nachtritme

  Sommige moeders vinden het lastig om de signalen van hun baby op te pikken. Don’t stress, want het is ook lastig! Pasgeboren baby’s hebben een omgekeerd dag- en nachtritme. Langzaam maar zeker komt hier verandering in en hier kan jij je baby in helpen. Probeer daarom een ritme aan te houden met de baby. Het hielp bij mij om het overdag actiever te houden. Tijdens het middagdutje van mijn zoon hield ik de gordijnen open, zodat het wat lichter leek. Terwijl hij zijn dutje houdt, kan jij gewoon stofzuigen etc. In de avond was alles donker in zijn kamertje (een nachtlampje kan uiteraard) en ik zong hem altijd in slaap. In de avond was het saai en rustig.  Zo wist hij dat hij moest slapen (althans, hij werd er rustig van). Door een ritme aan te houden voor de baby, creëer je een structuur voor je baby. Daarnaast is een fijne ritme fijn voor zowel de moeder als baby. Mocht je baby in de nacht wakker worden voor een voeding, dan geef je hem natuurlijk zijn eten. Maar blijf rustig in de nacht, met een nachtlampje en dan geef je zijn voeding. Dan begrijpt de baby dat hij zijn voeding krijgt en daarna weer kan slapen.

 4. Voorlezen

  Ik lees al sinds de geboorte voor mijn zoontje. Toen ik nog borstvoeding gaf, las mijn vriend voor tijdens zijn voeding. Het is heel fijn om tegen je kindje te praten of een verhaal voor te lezen. Mijn zoontje leek er enorm rustig van te worden en bleef aandachtig luisteren.

 5. Slaaprituel hanteren

  Een ritme aanhouden van je kind is erg belangrijk. Ik heb een slaapritme aangehouden en dat is het volgende: ik voed mijn baby, na zijn voeding verschoon ik zijn luier. Dan wieg ik met hem tot zijn bedje en zing ik rustig voor hem. Dan geven mijn vriend en ik hem een kusje en dan slaapt hij. Soms slaapt hij in een slaapzak, soms in zijn bedje met een warme deken. Ik merk dat hij nu (hij is nu 8 maandjes oud) gewend is geraakt aan ons ritueel. Hij valt ook meteen in slaap en blijft rustig. Wij hebben altijd een hydrofielluier die wij om ons heen doen tijdens zijn voeding.Ons zoontje slaapt sinds zijn geboorte makkelijk door. Af en toe heeft hij zijn regeldagen gehad of zijn tandjes kwamen door, maar al met al hebben we het getroffen. Ik heb enorm veel aan de tips gehad van mijn kraamverzorgende en mijn lieve moeder. Bij het aanhouden van een slaapritme is het niet zo dat je alles lerrerlijk op de minuut aanhoudt, maar dat je op bepaalde momenten vaste eetschema’s hebt.Heb jij zelf handige slaaptips voor de baby of heb je vraagjes, stel ze gerust in de reacties!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *