Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Heerlijke Netflix binge series

  Heerlijke Netflix binge series
 • Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

  Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
 • Voor haar was er helaas geen roze wolk

  Voor haar was er helaas geen roze wolk
 • Pre-order een mok voor jouw cool kid!

  Pre-order een mok voor jouw cool kid!

BLOG Roos | Baarmoederafwijking

BLOG Roos | Baarmoederafwijking

Daar lag ik dan alleen zonder kind en man en hartstikke stoned van de ruggenprik zei ik dat ik moest kotsen. De mensen om mij heen begeleiden mij super goed. Ik zou niet eens meer weten wie er allemaal waren en wat hun functie was.

Dr. W. de gynaecoloog zei: Wist je dat je twee baarmoeders hebt? Uh.. excuse me, come again? Wat bedoel je? Je hebt een klein uitstupsel naast je baarmoeder zitten. Dat is een 2e baarmoeder. Dit is een reden waarom je te vroeg bent bevallen, er is geen ruimte. Ik was verbaasd maar ergens gaf het mij ook rust. Ik wist nu waar alles vandaan kwam. Gelukkig ligt het aan mij en niet aan andere dingen of door stomweg toeval.  Ik voelde mij ergens ook schuldig tegenover Jimmy dat hij zo hard vecht en dat ik hem dat aan heb gedaan.

Natuurlijk wisten wij dit niet van te voren maar toch voelde ik mij schuldig.

Mijn kinderwens viel in duigen want dit wil je een tweede kind niet ook aan doen. Want ja, dit gebeurt ook bij de tweede zwangerschap, dus niet misschien! Ik werd ondertussen dicht gemaakt en we spraken af dat ik hem snel weer zag. Stiekem was Dr. W. ook erg nieuwsgierig naar mijn afwijking en hoe dit verder verliep. Op medisch gebied is dit natuurlijk erg interessant.

6 weken na de bevalling.

Ik kwam terug voor een follow up en we zouden een inwendige echo krijgen om te zien hoe mijn baarmoeder eruitziet nu het geslonken was.
Dr. W. liep uit en uiteindelijk werd hij weggeroepen voor een spoedkeizersnee. Geïrriteerd dat ik was, want ik had allerlei vragen en wilde meer weten. Ik heb om de snelste afspraak gevraagd en dit werd dr. H., maakt mij nou uit wie het vertelt als het maar duidelijker wordt.  Dat bleek iets lastiger te zijn omdat zij mij niet geopereerd had. Ik heb toen toch een afspraak gemaakt bij Dr. W. en hij vertelde mij dat ik een uterus bicornis unicollis hebt. Dat betekent dat mijn baarmoeder in tweeën is gesplitst. Je zou denken: hoe zit dat dan? Toen ik in mijn moeders buik zat, ging er iets mis met de celdeling van mijn baarmoeder.

Hierdoor is mijn baarmoeder in tweeën gesplitst en ontstond er twee baarmoeders, maar zijn de helft van een gewone baarmoeder. Dat betekent dus dat er geen ruimte genoeg is per baarmoeder om een baby te voldragen. In mijn casus is het ook nog eens zo dat 1 baarmoeder dicht is en de andere aangesloten op de baarmoedermond. Er zit geen slijmvlies in, wat inhoudt dat ik daar niet zwanger in kan raken. Zat hier wel slijmvlies, dan had deze baarmoeder weggehaald moeten worden want dat zou levensgevaarlijk zijn om daar in zwanger te raken. Dit stukje baarmoeder is nog kleiner dan de andere.

 

Wow wat een verhaal he?

Je zou denken waarom is dit nooit gezien? Nou, het is op een echo niet te zien. Overigens staat op internet van wel, maar in mijn casus was dit niet het geval. Ik heb toen ik zwanger was geen inwendige echo gehad, hier hadden ze het eventueel op kunnen zien. Wat ik betwijfel, want de gynaecologen zien zelf niks. De andere echo’s kunnen ze het al niet meer op zijn doordat alles groeit. De echo’s na de keizersnee zagen ze het ook niet op. Twee gynaecologen hebben gekeken maar konden niks zien. Ondertussen heb ik mijn afspraken voortgezet met Dr. H., zij is de baby gynaecoloog en Dr. W. is voor andere gynaecologische zaken buiten baby’s en zwangeren om. We hadden afgesproken om een hysteroscopie te laten doen zodat we met een camera kunnen kijken hoe de baarmoeder ervan binnen uitzag. Dit werd gedaan door een andere arts. Ik had mazzel ik had er 2 waarvan 1 zelfs de ivf specialist was. Zij was de eerste die het zag en vertelde hoe het eruit zag met de echo. Ze vertelde dat mij dat ze ernstige afwijkingen gezien had en dit best meeviel. En bedankt he.. voor mij is dit al erg zat.

Ze wilde mij geen pijnlijke hysteroscopie laten ondergaan als zij het nu zo kon zien. Een baarmoeder afwijking gaat vaak gepaard met een nierafwijking. Het zou kunnen zijn dat ik één nier heb. Gelukkig heb ik dit niet.

Wat betekent dat nu voor mij?

Dit betekent dat ik baby’s niet kan voldragen. Dit wordt dus weer een vroeggeboorte. welk termijn dit wordt, is niet te voorspellen. De kans op stuit groot is. Jimmy lag in voet stuit. Jeej lekker vaak getrapt in je hoeha. Auw! De baby heeft kans op afwijkingen, in Jimmy’s geval klompvoetjes.

Nogal wat om te verwerken. Mijn wens voor nog een kindje is groot, maar of ik het risico waard vind is vraag 2. Los van al het bovenstaande wat al risico’s genoeg met zich meebrengt, is het ook mentaal voor mij en mijn gezin zwaar. Wil ik dit ons nog een keer aandoen? Hier heb ik nu geen antwoord op.

Wat ik wel weet is dat ik gezegend ben met een gezonde zoon en dat geluk pakt niemand mij mee af.

 

Liefs Roos

 

 

 

 

 

Links de afwijking die ik heb. Rechts een normale baarmoeder

 

 

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *