Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Recept Big Mac Taco’s

  Recept Big Mac Taco’s
 • Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

  Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was
 • Heerlijke Netflix binge series

  Heerlijke Netflix binge series
 • Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

  Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Hoe vertel je een vriendin die vruchtbaarheidsproblemen heeft, dat je in verwachting bent?

Hoe vertel je een vriendin die vruchtbaarheidsproblemen heeft, dat je in verwachting bent?

Waarschijnlijk denk je: ja gewoon zoals ik dat ook bij mijn andere vriendinnen doe. Ik bedenk een leuke aankondiging en dan verras ik ze met het nieuws. Superleuk toch? … Om eerlijk te zijn niet echt nee.

Deze blog is geschreven door Daphne Matthew. Ze is op 28 jarige leeftijd vervroegd in de overgang geraakt en is na een IVF-behandeling met eiceldonatie van haar zusje, moeder geworden van een zoon. Het is haar missie om Niet Vanzelf Zwanger Story’s van verschillende vrouwen te delen. Om het taboe rondom vruchtbaarheidsproblemen te doorbreken en vrouwen het gevoel te geven niet alleen te zijn.

In het dagelijks leven werk ik als persoonlijk begeleider en doe ik een deeltijdopleiding pedagogiek.

Ik zal je vertellen waarom. Stel je eens voor dat je al je hele leven een kinderwens hebt. Stel je eens voor dat je samen met je vriend de keuze hebt gemaakt om zwanger te worden. Stel je eens voor dat jullie enthousiast beginnen maar na een jaar er nog steeds niks gebeurd is. Stel je eens voor hoeveel tranen dat kost, hoeveel onzekere momenten en hoeveel angst je ontwikkeld: want is het je wel gegund? Stel je dan eens voor dat je naar de huisarts moet en doorverwezen wordt naar een fertiliteitskliniek. Stel je eens voor hoeveel stress dat kan geven. Stel je eens voor hoeveel spanning dat met zich meebrengt. Stel je eens voor dat al je vrienden om je heen wel makkelijk zwanger raken. Stel je dan eens voor hoe alleen en onbegrepen je, je kan voelen.

En jij kan je vriendin helpen door haar het gevoel te geven niet alleen te zijn en haar te laten weten dat je begrijpt waar ze doorheen gaat. Dat jij bepaalde situaties ook moeilijk vindt maar dat jullie er samen wel uit zullen komen.

Maar hoe doe je dat nou? Is er één goede manier? Nee niet echt.

Zolang je dicht bij jezelf blijft en met liefde en begrip voor de ander het nieuws deelt dan moet het wel goed komen, toch? Ik geloof dat je met het herkennen, erkennen, begrip hebben voor elkaars situatie, steun geven aan elkaar, open communiceren en een bak vol liefde al ver kunt komen.

Maar jij weet net als ik dat open communiceren veel makkelijker gezegd is dan gedaan. De emoties die opkomen tijdens dit soort gesprekken kunnen ervoor zorgen dat je bij voorbaat al afhaakt of het gesprek maar half voert: bang om de ander pijn te doen. Beide het recept voor boosheid, verdriet en onbegrip, want gevoelens, gedachten en emoties niet delen kunnen juist voor miscommunicatie zorgen.

Laatst deelde ik op instagram dat een lieve vriendin mij van tevoren belde om te vertellen dat ze zwanger was en hoe fijn ik dat heb ervaren. Hieronder deel ik punten die jou kunnen helpen om in gesprek, die ene vriendin bij te staan:

1. Bel/ sms haar voordat je het publiekelijk bekend gaat maken.

Je vriendin van tevoren bellen is goud. Ze voelt zich vaak alleen in de struggles die ze voert om zwanger te raken en door haar te betrekken geef je haar het gevoel dat je haar steunt. Bel en zeg: Ik heb (voor mij) erg leuk nieuws en dat wil ik heel graag met je delen. Ik weet dat het moeilijk is voor je en daarom bel ik je eerst voordat ik een aankondiging ga doen.

2. Stel haar gerust en laat weten dat je er voor haar bent.

Laat haar weten dat ze zich niet hoeft in te houden en dat hoe ze ook reageert dat jij daar geen oordeel over hebt en dat je er ook voor haar bent. Zeg: Ik weet dat dit nieuws zwaar kan vallen. Weet dat al je gevoelens er mogen zijn: ik weet dat je van mij houdt en ik hou van jou.

3. Erken de pijn waar ze doorheen gaat.

Erken dat de reis naar een baby zwaar is, erken dat de strijd die ze voeren oneerlijk is en begrijp dat ze rouwen omdat ze niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen raken. Een IVF traject brengt je leven in een tijdelijke crisis en de wensouders in overlevingsstand. Vergeef het haar als ze niet zo blij reageert als je gehoopt had. Neem het vooral niet persoonlijk.

4. Verberg het niet voor haar, terwijl je het wel al aan andere vrienden vertelt.

Het lijkt soms makkelijker om een slecht nieuws gesprek te vermijden. Ik hoor je denken: slecht nieuws gesprek? Ja zo kan het namelijk voelen. Een gesprek waar je tegenop ziet omdat je de ander geen verdriet wil doen. Dat gesprek moet je juist als eerste doen, dan ben je er maar vanaf toch :)? En, wat als ze het per ongeluk van een ander hoort?

5. Vergeet jezelf niet!

Het is naast de gevoelens van je vriendin ook belangrijk om je eigen gevoelens onder woorden te brengen. Je voelt je bijvoorbeeld euforisch maar hebt het gevoel dat niet te kunnen als je met die vriendin bent… Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je even geen zin hebt in gedoe tijdens het mooiste moment van je leven… Vertel vooral ook wat jij lastig vindt aan de situatie en vraag hoe jullie er in de toekomst allebei op een fijne manier mee om kunnen gaan.

6. En ohja, begin niet uitgebreid te klagen over alles wat je niet mag… 😉

Klagen over de kwaaltjes, de situaties waarin je terecht komt nu je zwanger bent, de wijn die je niet mag drinken of de belachelijke prijzen van de baby uitzet. Echt helemaal begrijpelijk dat je over niets anders kunt praten dan dat, maar er zijn genoeg andere mensen waarmee je dat gesprek wél kunt voeren. Jouw vriendin zou namelijk de wereld geven om die prijzen te betalen, die kwaaltjes te hebben of in dezelfde situaties terecht te komen.

Heb jij al eens zo een gesprek moeten voeren met een vriendin en heb jij een aansluitend punt? Zet hem vooral in de comments!

#jebentnietalleen♥️

Liefs,

Daphne

Wil je Daphne volgen? Dat kan. Zij is actief via Instagram en ze heeft haar eigen website.

=

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *