Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Nationale Pannenkoekendag

  Nationale Pannenkoekendag
 • Mannen geven vrouwen meer stress dan kinderen

  Mannen geven vrouwen meer stress dan kinderen
 • Amandel crêpes

  Amandel crêpes
 • Recept pompoen pannenkoeken

  Recept pompoen pannenkoeken

Momboss Spotlight Iris

Momboss Spotlight Iris

Met de momboss spotlight willen wij verschillende moeders interviewen met een mooi verhaal. Lees hier het verhaal van momboss Iris.

Stel jezelf kort voor

Mijn naam is Iris, ik ben een 39 jarige Amsterdamse mama én onderneemster met haar hart op de tong. Ik ben eigenaar van Irie Dreads salon en Studio V.Amsterdam in Amsterdam Zuidoost. Vandaar de bijnaam Irie, waar de meesten me onder kennen. Ik mag mezelf de trotse moeder van 3 jongens noemen. En naast het moederschap én ondernemerschap vind ik het heerlijk om te schrijven, websites te bouwen en content te creëren. Zo ga ik campagnes aan met leuke bedrijven waar ik een klik mee voel en schrijf/maak ik content voor kleine opdrachten. Ik ben met momlifewithirie begonnen tijdens de eerste Rona lockdown om meer te laten zien van ons drukke gezin maar ook om een andere kant van het ondernemerschap te belichten.

Je vertelde dat je ondernemer bent en mama van drie. Hoe combineer je alles?

Dat combineren is een dingetje! Ik ben wel echt van de planning, ik hou van een strakke planning met to do lijstjes. Als je een kijkje zou nemen in m’n telefoon of laptop schrik je vast van al die lijstjes met vinkjes. Ik hou van deadlines en nieuwe projecten. Waar de een stopt na een project heb ik al drie nieuwe op m’n lijstje staan. Het ondernemerschap zit in je of niet. Ik denk dat ik geen moment zonder zou kunnen. Ik vind het heerlijk om nieuwe content te creëren en nieuwe ideeën tot leven te brengen. Het samenvoegen van deze 2 dingen; het moederschap en ondernemerschap is best lastig. Maar goed te doen als je je tijd praktisch indeelt en je een strak schema met de kids aanhoudt. Ik doe het niet alleen, ik heb een hele lieve verloofde (ja ja, je girl is verloooofd) die op dagen hij thuis is zorgt dat alles op rolletjes loopt. Hij werkt als chef en dat zijn lange dagen en veel uren in een week gepropt dus veel zorg voor de kids komt op mij neer. En dat het niet helemaal zo gaat als ik wil of dat ik het thuis niet aantref naar wens omdat ik die hele OCD chick ben, ja dat is dan jammer. Daar is ook weer een takenlijstje voor 😉 Maar echt, zonder hem had ik dit allemaal niet kunnen doen. Zakelijk heb ik drie geweldige dames om mij heen die werkzaam zijn in mijn dread salon, die de boel draaiende houden en ervoor zorgen dat alle klanten goed terecht kunnen voor hun haar. Met een goed team om je heen is het ondernemen en moederschap leuk te combineren. Het zit ‘m echt in het plannen, time management en proberen alle 3 de kinderen evenveel aandacht te geven. Daarbij moet je ook nog werken aan je relatie en proberen samen dingen te doen. Buiten de boodschappen en de lijstjes maken dan hé. Het is een uitdaging, elke dag weer, maar wel een hele leuke. In de toekomst zou ik heel graag meer willen doen op social media vlak, vanuit huis zodat ik de tijd als ondernemer en mama zijn nog beter kan benutten, hoe fijn zou het zijn als je je kind om drie uur uit school kunt halen én je deadlines behaald hebt on the same day… i mean… Goals! haha

Wat zijn je trotse momenten?

Toch wel onze drie jongens! Ik denk dat niks mij zo trots kan maken als moeder mogen zijn van onze drie jongens. Ik ben trots op hoe ze zijn als persoon, hun eigen karakters, allemaal verschillend en hun eigen ik. Trots op dat we er nog staan, na alle tegenslagen alle ellende, staan we er nog. We staan sterk, we zijn een team. Iedereen heeft z’n eigen plekje in dit team en vult aan waar een ander tekort mag komen. Dát maakt mij trots.

Wat is jouw ultieme rustmoment?

Een moment alleen in bed met een serie, kopje thee en koekjes. Al is het 1 uurtje. Even geen mama hoeven zijn, gewoon even helemaal niks hoeven. Je moet je batterij kunnen opladen. Ik kan trouwens ook genieten van een zonnebankje, een gezichtsbehandeling of een massage, een ultiem me-time momentje. Ja daar ga ik ook wel lekker op. Maar de momentjes dat ik alleen ben en even kan doen waar ik op dat moment zin in heb, dat is voor mij wel het ultieme rustmomentje, ik noem ze de Selfcare-Tuesday’s; de dinsdagen dat de kids op school/crèche zijn en ik even het huis voor mezelf heb! Selfcare ten top!

Het moederschap is enorm uitdagend. Hoe heeft het jou gevormd?

Het moederschap is een fulltime baan. Ik had vroeger niet kunnen bedenken hoe zwaar het moederschap zou zijn. Maar tegelijkertijd is het ook heel erg mooi en liefdevol. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Een sterke vrouw die alles voor haar kinderen over heeft. Er put zoveel kracht uit het moederschap, je oerinstinct/oerkracht wordt enorm versterkt. Ik denk dat het mij vooral gevormd heeft tot een beter mens. Ik ben niet de meest geduldige vrouw, nog steeds niet hoor, maar met 3 jongens leer je jezelf ook wel kennen en uitdagen hierin. Je zal uiteindelijk toch dat geduld moeten opbrengen, je wordt iets zachter van aard en leert lief te hebben. Je maakt je dagelijkse keuzes in het leven onder een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel. Jij bent hun hele wereld, jij mag nooit opgeven en jij mag niet loslaten. Als jij er niet voor hun bent… wie dan wel? Dat is wat mij de laatste 15 jaar gevormd heeft en wat ik niet anders had willen ervaren. Dat je alle ballen continue moet hooghouden en het ‘it takes a village to raise a child’ niet opgaat als je het echt alleen met je partner moet doen, dát is de keiharde waarheid. En dan besef je je pas hoe onwijs zwaar en complex het moederschap kan zijn. But in the end.. het is het allemaal waard, hoe cliché ook! Die onvoorwaardelijke liefde die je van ze krijgt is het mooiste dat er is.

 Je vertelde dat je hartpatiënt bent en nu herstellende bent. Kan je daar wat meer over vertellen?

Dat klopt helaas. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik me in de positie zou bevinden waar ik nu in zit. Ik kreeg in mijn kraamweek, in juni 2021, op de 11e dag na mn bevalling van ons derde kindje, twee hartinfarcten vlak na elkaar. De eerste keer werd er met medicatie geprobeerd het te laten helen, dit mislukte. Na het tweede infarct dan toch een operatie waarbij ze drie stents geplaatst hebben. Voeg daar twee bloedtransfusies aan toe en ik was er weer. Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat mijn hart stabiel is en met een hele hoop medicatie die ik voor de rest van mijn leven moet slikken, lijkt de boel nu onder controle. Ik ben niet meer de oude… ik voel me ook niet helemaal meer de oude helaas. Ik ging van 200% in 1 dag proppen naar nu 35% activiteit op een hele goede dag. Geestelijk ben ik heel sterk. Maar lichamelijk lijk ik wel een vrouw van honderd. Ik zit nog midden in een revalidatietraject dat al twee keer gepauzeerd is omdat ik het niet kan combineren met thuis. Lichamelijk is het te zwaar. De zorg voor drie jongens is al topsport daar kan dit lichaam even niks extra’s bij hebben. Het is een bizar heftige periode geweest. Lood en loodzwaar. We hebben het als gezin behoorlijk te verduren gehad en we zijn er nog niet! Het is een nare periode die we liever niet hadden meegemaakt maar gelukkig zijn we positief en zie ik de toekomst nog steeds rooskleurig in. Alle tegenslagen in het leven kun je zien als een crossroad … kijk je die donkere grot in en zie je duisternis of zoek je naar het licht aan het einde van de tunnel? ik zie een lichtstraal! Dit heb ik overwonnen en ik zal vechten tot ik erbij neerval, letterlijk, om weer de oude te worden! Mijn partner en kinderen verdienen een moeder en vrouw die actief is en gelukkig, daarvoor doe ik het! Ik daag mezelf elke dag weer uit om meer te kunnen, ik geef niet op. Ik kan weer 2 halve dagen per week werken en een hele hoop creatieve dingen oppakken. Dit is al zo veel meer dan een jaar geleden!

Wil je zelf nog wat delen?

Ja, ik vind dit platform geweldig. Het mooie van social media zijn de contacten die je opbouwt en de platformen die gecreëerd worden om elkaar te vinden en van elkaar kunnen leren. Als moeder heb je dit echt heel hard nodig! De wereld kan zo hard aanvoelen. Je kunt heel onzeker zijn in het moederschap. Maar de herkenning, de tips, de humor op moeilijke dagen, het sarcasme over het moederschap, de memes die je laten lachen door je frustratie heen, of de momquotes die je jouw situatie luchter laten voelen, de ervaringen van andere vrouwen die je kunnen helpen om dingen anders te doen of juist hetzelfde. Het geeft de optie om een kijkje te nemen in andere huizen en je niet eenzaam te voelen als mom. Ik vind dit oprecht een hele mooie kans om andere moeders te leren kennen. Babymomtalk zorgt voor verbondenheid onder moeders. En ik voel me vereerd dat ik hier een heel klein beetje aan bij mag dragen. Babymomtalk zorgt voor verbondenheid onder moeders. En ik voel me vereerd dat ik hier een heel klein beetje aan bij mag dragen.

Hoe volg je Iris?

Iris is te volgen via Instagram momlifewithirie, business Irie Dreads Salon en STUDIO V Amsterdam.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *