Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Affirmaties voor kinderen

  Affirmaties voor kinderen
 • Populaire babynamen 2022

  Populaire babynamen 2022
 • Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?

  Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?
 • NIEUW | MOMBOSS shirt!

  NIEUW | MOMBOSS shirt!

Ook na een miskraam moet je lichaam ontzwangeren

Ook na een miskraam moet je lichaam ontzwangeren

Veel vrouwen die een miskraam krijgen denken dat zij één van de weinigen zijn die hierdoor geraakt worden, omdat ze niet weten hoe vaak een miskraam voorkomt en hoe diep het je raakt. Maar wist je dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt te maken met een [of soms meer] miskraam in haar leven?
Dat zijn best veel vrouwen en toch praten we er maar weinig over…

Een miskraam heeft op de meeste vrouwen een grote impact. Je was zwanger en bent het nu niet meer, dat raakt je en daar heb je verdriet van.
Waar je meestal niet bij stilstaat, is dat het ook je lichaam beïnvloedt. Door de hormonen reageert je lichaam tijdelijk anders, en het kan best even duren voor dat weer terug in balans is.
Wanneer je de miskraam achter de rug hebt ben je niet direct alle hormonen weer kwijt. Na een bevalling vinden we het normaal dat je moet ontzwangeren en dat is ook nu het geval. Zelfs als je maar kort zwanger bent geweest, je was wel zwánger en dat doet een boel met je lichaam.

Geef je lichaam de tijd om te ontzwangeren
Nu vraag je je misschien af hoe lang dat dan duurt, maar daar is weinig over te zeggen, ieder lichaam reageert anders. Laatst sprak ik bijvoorbeeld iemand die maar kort zwanger was geweest, zo’n week of 4, maar toch duurde het ruim 2 maanden voor de zwangerschapshormonen bij haar helemaal weg waren. Daardoor kun je je ook nog een tijdje zwanger voelen terwijl je het niet meer bent en dat maakt het psychisch ook zwaar.

Het is normaal als je na een miskraam tijdelijk je lichaam niet herkent
Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je voller en zwaarder wordt, terwijl je eetpatroon hetzelfde blijft. En ook extra bewegen helpt niet. Dat kan te maken hebben met de zwangerschapshormonen die nog in je lichaam aanwezig zijn en die ervoor zorgen dat je wat reserves opbouwt. Dat is niet erg, je komt straks wel weer terug in wat normaal is voor jou. Ga jezelf dan ook niet afbeulen om die extra kilootjes eraf te krijgen.

Het vertrouwen in je lichaam loopt een deuk op, ook dat is normaal
Veel vrouwen hebben na een miskraam het gevoel dat het ze door hun lichaam in de steek zijn gelaten. Hoe kon het dat je niet gevoeld hebt dat het mis was? Waarom is het misgegaan? Waarom voel je je nog niet weer de oude?
Daarnaast raak je je onbezorgdheid kwijt en ben je bij een eventueel volgende zwangerschap bang dat het weer misgaat. Het is dan ook niet raar als jij hier last van hebt.

Je mag lief zijn voor jezelf, zeker nu
We hebben vaak de neiging om hard en streng voor onszelf te zijn, maar daarmee zit je jezelf alleen maar dwars en maak je het onnodig moeilijker voor jezelf. Je mag lief zijn voor jezelf en goed voor jezelf zorgen.
Om hulp vragen kan daar ook bij horen, je hoeft het niet alleen te doen.

Deze blog is geschreven door Irene Otto.
En houden sommige dingen je erg bezig, stel dan je vragen en ga op zoek naar antwoorden. Je mag haar altijd een berichtje sturen via Facebook of Instagram, of mail naar info@praktijkjanna.nl

Beeld: Pixabay

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *