Best gelezen artikelen

Moederschap

  • Heerlijke Netflix binge series

    Heerlijke Netflix binge series
  • Voor haar was er helaas geen roze wolk

    Voor haar was er helaas geen roze wolk
  • Recept Big Mac Taco’s

    Recept Big Mac Taco’s
  • Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

    Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

Vanaf welke leeftijd geef jij je kind snoep?

Everyone loves candy! Kinderen zijn er gek op, maar vanaf welke leeftijd geef jij je kindje snoep? 

We hadden eerder een topic geplaatst over snoepen. Veel moeders gaven destijds aan dat ze vanaf drie jaar weleens een snoepje gaven. Met Joshua zijn wij best voorzichtig. We eten vrijwel altijd vers, op z’n tijd een potje en snoep/lekkers geven wij hem in de vorm van fruit of andere gezonde hapjes. Het viel me op omdat ik het tijdens kinderfeestjes enorm merk dat er enorm veel snoep is én kindjes al vrij jong in aanraking komen met suikers.

Kindjes mogen heus wel wat lekkers, wij geven ons zoontje af en toe ook appelsap, maar ik probeer er wel op te letten.

Dit kwam uit eerder onderzoek naar boven:

Toch is het snoepadvies van veel diëtisten: geef ze elke dag een snoepje. Dit lijkt voor minder overgewicht op latere leeftijd te zorgen, volgens Amerikaans onderzoek uit 2011. Vijf jaar lang werden 11 duizend proefpersonen gevolgd. De groep die geregeld snoep kreeg, had een lagere BMI, een slankere taille en woog minder. Vreemd, je zou denken dat géén snoep veel beter is. Zeker als je kind van zichzelf een lekkerbek is.

‘Voeding en opvoeding liggen dicht bij elkaar’, vindt diëtist Ria van Dijk van de organisatie JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). ‘Dat het ene kind meer aandacht heeft voor snoep dan het andere, is misschien voor een deel aanleg. Maar het komt ook door wat ze gewend zijn. Als ze vaak iets mogen pakken, een koekje, een appel, een pakje, een snoepje, dan is het logisch dat ze er door de verslavende werking meer naar verlangen. Zeker met peuters valt er een hoop bij te sturen.’

De één-snoepje-regel staat voor een grens die je bepaalt. ‘Je geeft je kind de kans om zich hieraan te houden. Zo leert het zich te beheersen. Een is genoeg. Kinderen die niet gewend zijn om zich aan de grens te houden doordat ze alles mogen eten of juist niets, grijpen bij een ander vaak in de snoeppot. In het laatste geval is snoep een ‘verboden vrucht’ geworden.’ (Bron: OudersvanNu)

 

Beeld: Freepik

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *