Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Momboss Spotlight Iris

  Momboss Spotlight Iris
 • Affirmaties voor kinderen

  Affirmaties voor kinderen
 • Populaire babynamen 2022

  Populaire babynamen 2022
 • Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?

  Een quiz voor alle (aanstaande) moeders! Weet jij het allemaal?

Wereld Prematurendag | Ilona’s verhaal

Wereld Prematurendag | Ilona’s verhaal

Op 17 november, Wereld Prematurendag, wordt extra aandacht gevraagd voor de problemen rond een vroeggeboorte. Stichting Prematurendag richt haar aandacht met name op Nederland en België. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 baby’s te vroeg geboren.

Dit zijn zeshonderd kleuterklassen vol. Ongeveer 1.000 baby’s per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. (bron: stichting Prematurendag)

Vandaag deelt Ilona Krol haar verhaal. Je leest meer over haar verhaal en hoe zij dit heeft ervaren.

Kan je jezelf kort voorstellen?

Hoi! Ik ben Ilona en ik ben 32 jaar. Ik woon in Gouda samen met mijn vriend Hugo en onze 2 mooie jongens Sem ( bijna 3 jaar ) en Jax ( 2 maanden ).

Vandaag is het Wereld Prematurendag. Je hebt zelf een kind die prematuur is. Hoe ga je hiermee om?

Deze dag beleef ik altijd intens en ik brand altijd een kaarsje. Het herinnert mij aan mooie herinneringen maar ook aan verdrietige.
15 mei 2016 werden wij voor het eerst ouders van Sven, onze eerste zoon. Met 27 weken geboren dus prematuur. Een nare periode volgde die eindigde met het verlies van Sven. Sem kwam na Sven en is prematuur met 35.6 geboren een kleine 2 kilo en ieniemienie maar gezond en sterk.
Sem is nog steeds wat aan de kleine kant maar verder merken we niets van het prematuur zijn. Hij groeit en bloeit in zijn tempo en daar gaan we in mee. We zijn er nu heel relaxed over toen niet.
Je maakt je snel druk, hoort dit, loopt hij niet achter, moet hij dit wel of niet al kunnen? Het is best stressvol.

Werd je goed begeleid?

Ik ben heel goed begeleid. Ik ben beide keren bevallen in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. De kinderartsen en verpleegkundigen steunen je en nemen de tijd om je vragen te beantwoorden en je alles zo goed mogelijk uit te leggen hoe het verloop zal zijn van de ziekenhuisopname. Ook is er een psycholoog beschikbaar en maatschappelijk werker. Beide keren heb ik hier veel aan gehad.
Vroeg bevallen, er lichamelijk en geestelijk niet klaar voor zijn en de zorgen die je tegenkomt. Het is heel fijn om daar over te praten en advies over te krijgen.

Hoe oud is je kindje nu?

Sem word in december 3 jaar.

Kan je zelf omschrijven hoe je dit ervaarde?

De eerste keer was erg heftig. Alles is nieuw en dan de verwachting van een gezond kindje valt in duigen. We hadden er nooit bij nagedacht dat zoiets ons zou kunnen overkomen. Je voelt je machteloos, staat langs te zijlijn toe te kijken naar een prachtig kindje met alles erop en eraan. Te vroeg geboren en door allerlei complicaties weet je niet of hij het zal redden. Hoop en moed houdt je op de been, maar het is loodzwaar.
Opgeven is geen optie tot je hoort dat ze niets meer kunnen doen.

Bang om weer zwanger te worden was ik niet alleen heel zenuwachtig rond diezelfde periode tussen 24 en 27 weken of dat het nu wel goed zou gaan.
Sem kwam wel te vroeg en prematuur maar gelukkig gezond. Hoe opgelucht kan je zijn maar toch de eerste dagen op je hoede. Is het nu ons dan wel gegund?

Heb je zelf nog iets toe te voegen of wil je iets speciaals delen?

Ik deel niet graag mijn verhaal. Waarom? Omdat het pijn doet. Pijn van het verlies maar ook de pijn van geen gewone kraamtijd. De eerst komende tijd leef je in onzekerheid, ongerustheid en schuldgevoelens.
Maar ondanks dat wil ik meegeven, geniet ook van het mooie. Je hebt een klein mensje van jezelf op de wereld gezet. Wees trots en zorg dat je van ieder moment geniet.

Volg:
Share:

1 Reactie

 1. Bert
  november 16, 2020 / 4:43 pm

  Lieve schat.
  Ben trots op jullie met de drie mannetjes.
  Super hoe id het Sofia jullie steunde en hielpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *