Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Heerlijke Netflix binge series

  Heerlijke Netflix binge series
 • Voor haar was er helaas geen roze wolk

  Voor haar was er helaas geen roze wolk
 • Recept Big Mac Taco’s

  Recept Big Mac Taco’s
 • Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

  Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

Charissa had 2 HG zwangerschappen: ‘Het beperkte mijn leven echt!’

Charissa had 2 HG zwangerschappen: ‘Het beperkte mijn leven echt!’

 Ik was zelf niet bekend met een HG zwangerschap want het krijgt niet zoveel aandacht. Terwijl 2000 tot 4000 vrouwen per jaar een HG zwangerschap meemaken, blijkt uit de geboortecijfers van het CBS. Daarom wilde wij graag een moeder interviewen die dit heeft gemaakt. Charissa heeft dit niet één keer maar twee keer meegemaakt. Lees haar verhaal hier: 

Kan je jezelf kort voorstellen? 
Ik ben Charissa, getrouwd en moeder van 2 jongens: Riley van bijna 5 en Quinn van 3,5. Ik ben 35 jaar en woon met mijn gezin in Culemborg

Hoe verliep je eerste zwangerschap?
Mijn eerste zwangerschap verliep vrij heftig. De eerste 10 weken had ik nergens last van en ik kwam er ook rond die tijd achter dat ik zwanger was. Ik was enorm misselijk en moe. De misselijkheid verergerde waardoor ik niet kon eten en bewegen. Daarnaast kreeg ik last van mijn bekken, dus je kan voorstellen dat ik het zwaar had. Gelukkig groeide mijn zoon goed en was hij kerngezond. Ik viel alleen maar af, helaas.  

Hoe snel werd de diagnose HG vastgesteld?
Die diagnose is jammer genoeg nooit vastgesteld. Bij de verloskundige had ik aangegeven dat ik door mijn misselijkheid enorm beperkt werd. Ik kreeg totaal niet het gevoel dat ik serieus genomen werd. Ik kan me nog goed herinneren dat één van de verloskundigen mij een diëtist aanraadde. Alsof ik niet wist wat ik als zwangere vrouw nodig had aan voeding. Ik wist heus wel wat ik moest eten (voor de baby), maar ik kon nauwelijks wat binnen houden, als ik al wat kon eten. Het kwam er dan meteen weer uit en dat ging dan de hele dag door. 

Hoe ging je om met goed, bedoelde adviezen want men is er niet bekend mee? 
Ene oor in en andere oor uit. Op gegeven moment kreeg ik massages bij de fysio voor mijn bekken. Ik kon dus niet verder dan een paar meter ‘normaal’ lopen. Een kennis gaf mij de goedbedoelde tip om lekker te wandelen. Lief, maar voor mij dus niet voor elkaar te krijgen. 

Welke misverstanden ontstaan er volgens jou over HG?
Men ziet het toch als één zwangerschapsmisselijkheid terwijl het enorm zwaar is. Men denkt dat het gewoon een misselijkheid is, maar dat is het niet. Je voelt je zo belabberd dat je gewoon niet normaal kan functioneren. Of je eet en dan komt het er weer uit, of je eet niet en je lichaam wordt steeds zwakker en zwakker.

Wat voor impact had het op je dagelijkse leven?
Het verschilt uiteraard per vrouw. Ik kon helemaal niks. Niet eten, niet gezellig naar de stad, geen leuke dingen doen, niet werken (gelukkig had ik toen geen baan, dus er was geen sprake van schuldgevoel of gemis richting collega’s).

Het beperkte mijn leven heel erg, omdat ik echt bijna de hele dag in bed lag. De dagen dat het dan wat beter ging (ook qua eten) deed ik het wel rustig aan, maar probeerde ik toch wel even naar buiten te gaan óf lekker op date te gaan met mijn man. 

Ondanks de zware misselijkheid ben je voor een tweede gegaan. Had je toen ook last van HG? Hoe ervaarde je de zwangerschap? 

Ja! Ze zeggen dat je alle pijn vergeet nadat je bent bevallen en dat is deels ook zo. Tuurlijk wist ik wel hoe vreselijk ik mij voelde en de weeën deden ook enorm pijn. Ik ben beide keren bevallen d.m.v. een keizersnede (niet gepland) en ja.. dat moment dat je kindje eruit wordt gehaald is zo een magisch moment. Ik voelde echt een nieuw, intens soort liefde. Dat wilde ik echt nog een keer. Zelf ben ik opgegroeid als enig kind en ik wilde graag een broertje of zusje voor mijn oudste zoon. 
De tweede zwangerschap verliep overigens net zo heftig. Ik ben toen wel opgenomen geweest in het ziekenhuis omdat ik een dag zelfs geen water binnenhield. Dat vond ik echt heel zwaar, want mijn oudste zoon was toen bijna 1,5 en hij snapte helemaal niet wat er gebeurde. 

Wat wil je nog toevoegen aan het interview voor de lezers? 
Laat jezelf serieus nemen als je klachten ervaart tijdens je zwangerschap. Zorgverleners weten uiteraard veel, maar je kent jezelf goed en het is belangrijk dat je de hulp en begeleiding krijgt die nodig is. 

Wat is een HG zwangerschap?

Hyperemesis gravidarum (HG) is Latijn voor extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat zij onvoldoende voeding en vocht kunnen binnenhouden. Dan spreken we van hyperemesis gravidarum. Op de site van stichting ZEHG vind je meer informatie over HG.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *