Best gelezen artikelen

Moederschap

 • Heerlijke Netflix binge series

  Heerlijke Netflix binge series
 • Voor haar was er helaas geen roze wolk

  Voor haar was er helaas geen roze wolk
 • Recept Big Mac Taco’s

  Recept Big Mac Taco’s
 • Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

  Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

Zwanger tijdens corona

Zwanger tijdens corona

Het zijn hectische weken, met de dag of met het uur zijn er veranderingen.. Het corona virus houdt ons allemaal in de ban. Hoe ga je ermee om als zwangere? Janny Amanda vertelt haar verhaal.

Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Janny-Amanda, 35 jaar en kom uit Heerlen. Ik ben getrouwd met Thorsten en heb een zoontje Levi van 3 jaar oud. Op het moment ben ik niet aan het werk in verband met mijn zwangerschap en omdat de bakkerij waar ik werkte gesloten is.

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Met hoeveel weken wist je dat je zwanger was?

Ik wist het zeker toen ik 4 weken zwanger was, maar had eerder al het vermoeden. Ik ben nu 36 weken zwanger van een 2e zoontje.

Nu met corona is het allemaal zo gek. Hoe sta jij erin als zwangere? Ben je er rustig onder of juist gestrest?

Voor de corona op zich ben ik niet bang. Ik ben zoveel mogelijk thuis en ga alleen even boodschappen doen, als dit nodig is. Verder eten we gezond en houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Je gaf aan dat je slechthorend bent en je gebarentolk er niet bij kan zijn? Dat lijkt mij ontzettend lastig, hoe ga je ermee om?

Ik ben inderdaad slechthorend en mijn is volledig doof, zoals ze dat noemen. Bij de afspraken met de gynaecoloog en andere artsen red ik mij goed, omdat ik dan mijn hoortoestellen gebruik. Maar we hadden vanaf 1e afspraak duidelijk gemaakt dat bij de bevalling onze “vaste” gebarentolk essentieel is. Voor zowel mijn man als voor mij. Tijdens de 1e bevalling was onze gebarentolk ook aanwezig en door stress en weeën viel mijn gehoor volledig uit en was ik ook aangewezen op haar om te weten wat er allemaal gebeurde en wat ik moest doen. Op dit moment is het protocol in het ziekenhuis waar ik ga (moet) bevallen dat er maar 1 begeleider bij de bevalling mag zijn, de partner dus. We mogen dus naar alle waarschijnlijkheid niet onze tolk meenemen. Dat maakt mij heel angstig, want wat als ik weer opeens niets hoor? Of er zijn complicaties met mij of de baby? Wie gaat dat goed uitleggen aan mijn man en hem bijstaan op het moment dat mijn man misschien beslissingen moet nemen, omdat ik ze niet kan nemen of erbij ben? Op dit moment hoop ik dat ik deze week bij de afspraak met mijn eigen gynaecoloog haar kan overtuigen van het nut van onze tolk bij de bevalling en dat er in dit geval een uitzondering gemaakt kan worden.

Hoe ziet jouw dag er nu uit?

Ik ben nu sinds een week met zwangerschapsverlof. Ik ben dus de hele dag thuis met mijn zoontje en probeer hem wat te onderwijzen en bezig te houden. Af en toe ga ik even snel een boodschapje doen of een wandelingetje maken. Verder de laatste dingen in huis doen en spulletjes klaar maken voor de bevalling. Als het goed is, word ik de volgende week ingeleid voor de bevalling.

Hoe gaan de afspraken met de verloskundige?

Ik ben onder behandeling in het ziekenhuis bij een gynaecoloog wegens medische indicatie en complicaties. De afspraken verlopen op zich niet anders dan normaal. De controles zijn gewoon hetzelfde als anders, ook de echo’s die nodig zijn voeren ze nog uit. Wel mag mijn man niet meer mee naar de afspraken en bellen ze 1 dag voor de afspraak met de vraag of ik geen klachten heb zoals verkoudheid ed. Wat wel opvalt, is dat het ziekenhuis bijna “uitgestorven” is en dat bijna de helft van het personeel rondloopt met mondkapjes, dat is best wel eng en indrukwekkend.

Wil je zelf nog wat delen?

Ik hoop dat alle zwangere mama’s ondanks het corona-virus een fijne zwangerschap en bevalling hebben en over een aantal weken/maanden hun mooie en gezonde kindjes mogen vasthouden.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *