Best gelezen artikelen

Moederschap

  • Heerlijke Netflix binge series

    Heerlijke Netflix binge series
  • Voor haar was er helaas geen roze wolk

    Voor haar was er helaas geen roze wolk
  • Recept Big Mac Taco’s

    Recept Big Mac Taco’s
  • Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

    Alternatieve vragen om te vragen hoe de schooldag van je kind was

Risico bij zwangerschap na maagverkleining

Veel vrouwen ondergaan een maagverkleining, maar vrouwen die hierna zwanger raken, lopen risico op ernstige complicaties. In het ergste geval kunnen moeder en kind overlijden, waarschuwen artsen in het AD.

Bij zwangere vrouwen met een maagverkleining raken de darmen sneller bekneld. Hier moeten zij meteen een operatie ondergaan om de darm te bevrijden, er is  geen andere oplossing. De ingreep is niet zonder, zeggen de artsen van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. Er bestaat namelijk een groot risico op vroeggeboorte, of zelfs de dood van moeder en kind.

Er moet nog onderzocht worden om hoeveel zwangere vrouwen het gaat, waarbij het is misgegaan, zegt obesitaschirurg Wouter Leclercq. Ondanks de problemen bij een zwangerschap, blijft hij een voorstander van maagverkleiningen. Bij jonge vrouwen helpt het bijvoorbeeld de vruchtbaarheid.

“Het gaat om vrouwen die werkelijk alles al hebben geprobeerd om af te vallen en door de ingreep soms wel 60 kilo afvallen”, zegt Leclercq tegen het AD.

Leclercq roept gynaecologen en verloskundigen op om vrouwen met heftige buikkrampen sneller door te verwijzen. Ook vrouwen zelf moeten attent zijn op klachten.

 

Bron: AD
Beeld: Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *