De “rechten” van een moeder

De “rechten” van een moeder

Als moeder worden wij vaak geleefd, met name jonge moeders. Wij staan 24/7 in dienst van onze kleintjes. Wat heerlijk is, maar ook best vermoeiend kan zijn. Gedurende mijn moederschapsreis heb ik moeten ontdekken en accepteren wat mijn rechten zijn als moeder. Je zal je vast afvragen wat ik daarmee bedoel. Ik leg het graag aan je uit!

Ken je dat gevoel dat je constant bezig bent met van alles en nog wat? En eigenlijk niet weet wat je allemaal hebt gedaan op een dag? Als je dat herkent, wordt het tijd dat je gebruik maakt van je geniet recht! Je mag als moeder best genieten van je kinderen, naast het verzorgen en opruimen. Als ik mezelf hierop betrap, dan stop ik direct met mijn bezigheden. Wat doe ik dan? Ik onderneem een leuke activiteit met ze, zoals samen kleien, kleuren, even naar de speeltuin of we kijken een leuk filmpje.

Ik merk dat de kinderen dat fijn vinden en dat ik zelf ook tot rust kom. Ik probeer van dat soort momenten bewust te genieten en het niet op automatisch piloot te doen. De huishoudelijke taken kunnen echt wel even wachten.

Andere recht dat wij hebben als moeder is: de tijd voor jezelf recht! Nou dit heeft bij mij jaren geduurd voordat ik deze recht heb omarmt. Ik was zo bezig met het verzorgen van de kinderen, het runnen van een huishouden en daarnaast nog te werken. Dat ik mezelf helemaal niet meetelde, ik ben zover gegaan dat ik op een gegeven moment helemaal leeggezogen was. Ik kon anderen niet de schuld geven, alleen mezelf. Als moeder kan je dit snel vergeten, eerst je eigen zuurstofmasker op de doen. Voordat je dat bij een ander doet. “Help yourself before you can help others.” En dat lijkt zo logisch maar dat is het niet als je moeder bent.

Het is van belang dat je tijd inplant voor jezelf. Om te beginnen met één uur per dag en het uitbreiden, naar een paar uur in de week indien mogelijk. Tijd voor jezelf kan van alles zijn, het lezen van een boek, shoppen, slapen (dat is mijn favoriet haha), of lekker op stap met vriendinnen. Daarnaast probeer ik gevarieerd te eten en slik ik multivitaminen ter aanvulling van mijn voeding. Sindskort ben ik begonnen met het slikken van multivitaminen. En ik merk dat ik veel meer energie heb en me ook fitter voel. Sporten of een wandeling maken is altijd aan te raden. Nou bij mij is dat nog een dingetje haha but hey nobody is perfect right?!

De laatst recht die ik wil delen is je loopbaan recht. Jaren geleden was het de enige recht wat wij als vrouw hadden, de aanrecht! In sommige landen is dat nog steeds het geval jammer genoeg. Maar de tijden zijn veranderd in Nederland. Wij hebben het voorrecht, om naast het zijn van een moeder, ook een succesvolle loopbaan te hebben. Ik ben zelf een werkende moeder en ik moet toegeven, dat het niet altijd even makkelijk is om alles te combineren. Maar waar een wil is, is een weg. Mijn gezin heeft absoluut mijn prioriteit. Maar ik streef ernaar om ook alles uit mezelf te halen, om zo een inspiratie te zijn voor mijn kinderen. Ieders situatie is anders en iedereen maakt daar verschillende keuzes in. Maar mijn advies is; maak gebruik van je loopbaan recht. Het maakt mij een sterke, zelfverzekerde vrouw die een trotse moeder is maar ook investeert in zichzelf.

 

Ontmoet gastblogger Edith

Ik ben Edith, geboren en getogen in Nederland mijn roots liggen in Ghana. Ik ben getrouwd met een geweldige knappe man wij hebben samen twee prachtige kinderen. Wij hebben een meisje (5jaar) en jongen (2,5 jaar) die ons veel energie en liefde geven, maar ook veel energie van ons vragen! (hehehhe). Naast het feit dat ik geniet van moederschap en het getrouwde leven, ga ik graag lekker uit eten met vriendinnen. Daarnaast kan ik genieten van online shopping en van ME TIME. Tijd voor mezelf vind ik belangrijk en dat vul ik in door het lezen van boeken, cappuccino drinken bij mijn vaste brasserie, naar de kapper gaan. Waar ik soms de hele dag naar uit kan kijken is ….Netflix!! Ik haal voldoening uit het motiveren en inspireren van mensen. Door te bloggen kan ik een breder publiek bereiken met mijn ervaringen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *