Best gelezen artikelen

Mommyhood

 • Waarom wij Josh even thuishouden

  Waarom wij Josh even thuishouden
 • Een nieuwe plek.. en nu?

  Een nieuwe plek.. en nu?
 • Paasrecept | Italiaans gevulde bladerdeeg hapjes

  Paasrecept | Italiaans gevulde bladerdeeg hapjes
 • Zwanger tijdens corona

  Zwanger tijdens corona

Zwangerschapsdementie: je kan er minstens twee jaar last van hebben!

Zwangerschapsdementie: je kan er minstens twee jaar last van hebben!

Zwangerschapsdementie is geen verzinsel! Het komt enorm vaak voor bij vrouwen én er is vastgesteld dat de hersenen van vrouwen tijdens de zwangerschap én tijdens de eerste twee jaar na geboorte inderdaad veranderen.

Alles verandert, zo ook in je hersenen

Onderzoekers uit Barcelona en de Universiteit van Leiden namen hersenscans van 25 nieuwe moeders. Deze scans werden genomen voor de zwangerschap, vlak na de geboorte en twee jaar daarna, om vervolgens te kijken of het brein was veranderd. Deze gegevens werden vergeleken met de hersenscans van 19 mannen die voor het eerst vader waren, 17 mannen en 20 vrouwen zonder kinderen.

Uit de hersenscans van de 25 moeders ondergingen hun hersenen sterke, gelijkwaardige veranderingen ten opzichte van de vaders, mannen en vrouwen zonder kinderen. De meeste veranderingen waren blijvend, dat blijkt uit de resultaten van de scans twee jaar na bevalling.

Om het wat concreter te maken: de hippocampus, een hersendeel dat een rol speelt bij het geheugen, krimpt, maar ook in de hersenschors waren er verschillende plekken waar de hoeveelheid grijze stof was verminderd.

Het waait uiteindelijk over, maar voor sommige vrouwen blijft het nog lang aanhouden. Ik had er eerst ook last van, maar gelukkig is het snel afgenomen. Ik werkte veeeel met lijstjes, reminders op mijn telefoon én ik bouwde een ritme op!

Bron: De Volkskrant en BBC News
Beeld: Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *